Date   

Re: Drivers for DV3000U

Robert Raymond
 

Thank you for the help!! I have it working. 73

Robert (Bob) Raymond
Chief Warrant Officer, US Army, Retired
Agent Orange Coordinator
Vietnam Veterans of America, Chapter 879
Spokane, Washington



On Mar 7, 2021, at 7:37 AM, Robert Raymond <w7rjr@...> wrote:

Just tried to install my Thumbdv (DV3000U) on a new computer and it won't find the drivers. Can anyone point me to where I can download them? Thanks 73 W7RJR


Re: Drivers for DV3000U

Willem
 

Robert,

You have to install the FTDI drivers first. You can get them from: https://ftdichip.com/drivers.

Willem, PE1NSU

Op 7-3-2021 om 7:05 schreef Robert Raymond:

Just tried to install my Thumbdv (DV3000U) on a new computer and it won't find the drivers. Can anyone point me to where I can download them? Thanks 73 W7RJR


Re: Drivers for DV3000U

 

The ThumbDV™ uses FTDI chips.  

On Linux and MacOS typically no driver install is required.
On Windows, the driver should be installed by the OS, but if it can't be located, then use this information - https://ftdichip.com/wp-content/uploads/2020/08/AN_396-FTDI-Drivers-Installation-Guide-for-Windows-10.pdf



On Sun, Mar 7, 2021 at 7:37 AM Robert Raymond <w7rjr@...> wrote:
Just tried to install my Thumbdv (DV3000U) on a new computer and it won't find the drivers. Can anyone point me to where I can download them? Thanks 73 W7RJR



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE / WRJT-215

 


Drivers for DV3000U

Robert Raymond
 

Just tried to install my Thumbdv (DV3000U) on a new computer and it won't find the drivers. Can anyone point me to where I can download them? Thanks 73 W7RJR


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

 

I should also note that all ThumbDVs use the same FTDI chip. The baud rate change was simply a strapping option on the AMBE3000 chip

73,
Bryan K7UDR
NW Digital Radio



On Feb 19, 2021, at 7:36 AM, Bryan Hoyer <bhhoyer@...> wrote:



Re: ThumbDV wont work with BlueDV

 


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

Charles Wiant
 

You might need to change baud rate and retest

 

From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> On Behalf Of W6JJ - Bruce
Sent: Thursday, February 18, 2021 7:49 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io
Cc: John D Hays - K7VE <john@...>; Lee <lee@...>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV

 

Dave,

Thanks - I did that with a Run As "ADMINISTRATOR" prompt - which finally gave results below for the first time - which seems to present an error - see below:

Thanks

Bruce

7 3

W6JJ

 

 


From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of Dave Slotter, W3DJS <slotter@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 5:37 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io Notification <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV

 

You should run the test program from a dos and prompt. There is input it requires and it outputs the results of the test to the console.

 

On Thu, Feb 18, 2021, 8:13 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:

John,

Ok - downloaded the test.exe and ran it - plugged in the com port - then baud rate - then it ran and closed immediately . . . . was not able to see anything - so I am guessing its bad for that to happen.

 

 


From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV

 

Does it appear as a COM port when you plug it in?

 

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

 

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.



 

On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:

Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


 

--

John D. Hays
Kingston, WA

K7VE

 

 

 


--
- Dave
  W3DJS


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

W6JJ - Bruce
 

Dave, John, Lee,
THANK YOU ALL - Its now working with BlueDV - after numerous days of strugle - Thank you all - if you ever make it to San Diego - visit the USS Midway Museum Ham Shack - NI6IW to check the Special event schedule . . . . have a great weekend!!!!
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of Dave Slotter, W3DJS <slotter@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 5:37 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io Notification <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
You should run the test program from a dos and prompt. There is input it requires and it outputs the results of the test to the console.

On Thu, Feb 18, 2021, 8:13 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
John,
Ok - downloaded the test.exe and ran it - plugged in the com port - then baud rate - then it ran and closed immediately . . . . was not able to see anything - so I am guessing its bad for that to happen.



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


--
- Dave
  W3DJS


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

W6JJ - Bruce
 

Dave,
Thanks - I did that with a Run As "ADMINISTRATOR" prompt - which finally gave results below for the first time - which seems to present an error - see below:

Thanks
Bruce
7 3
W6JJ



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of Dave Slotter, W3DJS <slotter@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 5:37 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io Notification <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
You should run the test program from a dos and prompt. There is input it requires and it outputs the results of the test to the console.

On Thu, Feb 18, 2021, 8:13 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
John,
Ok - downloaded the test.exe and ran it - plugged in the com port - then baud rate - then it ran and closed immediately . . . . was not able to see anything - so I am guessing its bad for that to happen.



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


--
- Dave
  W3DJS


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

Dave Slotter, W3DJS
 

You should run the test program from a dos and prompt. There is input it requires and it outputs the results of the test to the console.


On Thu, Feb 18, 2021, 8:13 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
John,
Ok - downloaded the test.exe and ran it - plugged in the com port - then baud rate - then it ran and closed immediately . . . . was not able to see anything - so I am guessing its bad for that to happen.



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


--
- Dave
  W3DJS


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

Lee
 

Lucky you. He said it was older. Mine is also and it refuses to function on 3.0 ports.

On 2/18/2021 08:27 PM, John D Hays - K7VE wrote:
I just tested on a USB 3.0 port here and works just fine.  Have not heard of any general issues with USB 3.0

Sometimes a particular computer has an issue, a powered USB hub sometimes helps.

On Thu, Feb 18, 2021 at 5:15 PM Lee <lee@...> wrote:

I guess my question is not worth a reply. Device only works in a 2.0 port or earlier.


On 2/18/2021 08:09 PM, W6JJ - Bruce wrote:
John,
Ok - downloaded the test.exe and ran it - plugged in the com port - then baud rate - then it ran and closed immediately . . . . was not able to see anything - so I am guessing its bad for that to happen.



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

 

I just tested on a USB 3.0 port here and works just fine.  Have not heard of any general issues with USB 3.0

Sometimes a particular computer has an issue, a powered USB hub sometimes helps.

On Thu, Feb 18, 2021 at 5:15 PM Lee <lee@...> wrote:

I guess my question is not worth a reply. Device only works in a 2.0 port or earlier.


On 2/18/2021 08:09 PM, W6JJ - Bruce wrote:
John,
Ok - downloaded the test.exe and ran it - plugged in the com port - then baud rate - then it ran and closed immediately . . . . was not able to see anything - so I am guessing its bad for that to happen.



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

Lee
 

I guess my question is not worth a reply. Device only works in a 2.0 port or earlier.


On 2/18/2021 08:09 PM, W6JJ - Bruce wrote:
John,
Ok - downloaded the test.exe and ran it - plugged in the com port - then baud rate - then it ran and closed immediately . . . . was not able to see anything - so I am guessing its bad for that to happen.



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

W6JJ - Bruce
 

John,
Ok - downloaded the test.exe and ran it - plugged in the com port - then baud rate - then it ran and closed immediately . . . . was not able to see anything - so I am guessing its bad for that to happen.



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

W6JJ - Bruce
 

Yes - it appears as a com port - will look for the test.exe file . . . . and double check the baud rate . .. . 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of John D Hays - K7VE <john@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:38 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 
Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

W6JJ - Bruce
 

no - a USB 3.0 port



From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> on behalf of Lee <lee@...>
Sent: Thursday, February 18, 2021 4:32 PM
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io>
Subject: Re: [ambe] ThumbDV wont work with BlueDV
 

Are you using a 2.0 port?


On 2/18/2021 06:25 PM, W6JJ - Bruce wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

 

Does it appear as a COM port when you plug it in?

If it is very old, you may need to switch to 230400 baud. (Turn serial off, goto Menu -> Setup then under AMBE block).

There is a test exe in the files section of this forum to verify it works.

If you try to access it at the wrong baud rate, you may have to unplug and replug it and try again at the right baud rate depending on your computer's USB hardware.





On Thu, Feb 18, 2021 at 4:30 PM W6JJ - Bruce <W6JJ@...> wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ



--
John D. Hays
Kingston, WA
K7VE

 


Re: ThumbDV wont work with BlueDV

Lee
 

Are you using a 2.0 port?


On 2/18/2021 06:25 PM, W6JJ - Bruce wrote:
Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


ThumbDV wont work with BlueDV

W6JJ - Bruce
 

Hi,
I have an older ThumbDV and tried to set it up to work with the BlueDV software so many have said works.  Mine does not - even though it says DV3000U on the ThumbDV - so I am "GUESSING" that means it's using the Ambe 3000 chip?  I have no idea - but would guess YES.  Am I wrong?  Please advise - 
Thanks
Bruce
7 3
W6JJ


Re: If #BlueDV is crashing #bluedv

 

Hi,

 

This weekend there was an issue with one of the YSF register servers.

The server is replaced and everything should work again.

 

If you still have issues. Select one of the YSF servers in the BlueDV setup and press save.

 

 

Greets and 73,

    David PA7LIM

 

From: ambe@nw-digital-radio.groups.io <ambe@nw-digital-radio.groups.io> On Behalf Of John D Hays - K7VE via groups.io
Sent: Monday, 8 February 2021 21:38
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io
Subject: [ambe] If #BlueDV is crashing

 

We have noted some folks having crash issues with BlueDV for Windows.  This is generally not a ThumbDV™ issue.

Be sure you have the latest install and follow the note at
https://www.pa7lim.nl/bluedv-windows/

"Update 2/8/2021 : If BlueDV windows crashes when you save the config. Please select an YSF server in the setup and then press save."

 

NW Digital Radio does not provide technical support for applications and advises customers to use the support forums for their applications.  We will from time to time provide notification directing customers to a known concern.

 

--

 


John D. Hays
Director

  

 

 

 

 

1 - 20 of 1552