Date   

Re: RPi 3 and PIDV will not work

Michael KD5DFB
 

So, after reboot. I tried to run ambeserver with systemctl. I enabled and then started

 

Here is the output.

 

sudo systemctl status ambeserver@...

● ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 20:03:15 GMT; 7s ago

  Process: 562 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)

 

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited status=217

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

 

Michael KD5DFB

 

From: Michael KD5DFB via Groups.Io
Sent: Saturday, January 12, 2019 13:58
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io
Subject: Re: [ambe] RPi 3 and PIDV will not work

 

John,

 

That article helped and lot! I think that should be in the wiki.

 

I did sudo systemctl disable hciuart and added pi3-disable-bt to the config.txt and rebooted.

 

Here is the ambetest2 after reboot

 

sudo python AMBEtest2.py

d

8

N

1

False

False

False

0

a9

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

a9

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

a

0AMBE3000R

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

a11V120.E100.XXXX.C106.G514.R009.B0010411.C0020208

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

A

 

Here is just trying to run the program

 

sudo ./AMBEserver

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

 

Define port and tty

 

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.

pi@raspberrypi:~ $ AMBEserver: Initialized AMBE3000R version V120.E100.XXXX.C106                                     .G514.R009.B0010411.C0020208.

AMBEserver: Listening for connections on UDP port 2460.

 

I guess I need to fix the systemctl for the ambeserver

 

Michael KD5DFB

 

From: John D Hays - K7VE
Sent: Saturday, January 12, 2019 12:59
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io
Subject: Re: [ambe] RPi 3 and PIDV will not work

 

The RPi 3 can muck with device names. See https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/uart.md

 

Try /dev/ttyS0

 

On Sat, Jan 12, 2019, 09:08 Michael KD5DFB <mhebert1975@... wrote:

Good Morning! 

I have a RPi3 and PIDV and cannot get it to work with AMBEtest , AMBEsocket or AMBEserver. 

I have tried the guide on the ambe groups.io wiki and installed compass. I could never get ambetest2 or 3 to work

I am currently trying a fresh install of raspbian and have tried several different things.

When looking at the systemctl status I get the following:

ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 16:26:33 GMT; 2s ago

  Process: 1040 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)

 

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.


When I try to start it manually using ./AMBEServer I get the following: 

./AMBEserver

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

When I try to define everything during run, I get the following:

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0 -x

AMBEserver: Starting...

Baud 230400

opened /dev/ttyAMA0 230400

AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.

 

Here is the AMBEtest2.py

 sudo python AMBEtest2.py

d

8

N

1

False

False

False

0

 

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

 

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

 

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

 

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

Hers is the AMBEtest3.py

sudo python AMBEtest3.py

Setting ...

/dev/ttyAMA0

d

8

N

1

False

False

False

 

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

 

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

 

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

 

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

 

Any help would be greatly appreciated! 

Michael KD5DFB

 

 

 


Re: RPi 3 and PIDV will not work

Michael KD5DFB
 

John,

 

That article helped and lot! I think that should be in the wiki.

 

I did sudo systemctl disable hciuart and added pi3-disable-bt to the config.txt and rebooted.

 

Here is the ambetest2 after reboot

 

sudo python AMBEtest2.py

d

8

N

1

False

False

False

0

a9

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

a9

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

a

0AMBE3000R

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

a11V120.E100.XXXX.C106.G514.R009.B0010411.C0020208

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

A

 

Here is just trying to run the program

 

sudo ./AMBEserver

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

 

Define port and tty

 

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.

pi@raspberrypi:~ $ AMBEserver: Initialized AMBE3000R version V120.E100.XXXX.C106                                     .G514.R009.B0010411.C0020208.

AMBEserver: Listening for connections on UDP port 2460.

 

I guess I need to fix the systemctl for the ambeserver

 

Michael KD5DFB

 

From: John D Hays - K7VE
Sent: Saturday, January 12, 2019 12:59
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io
Subject: Re: [ambe] RPi 3 and PIDV will not work

 

The RPi 3 can muck with device names. See https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/uart.md

 

Try /dev/ttyS0

 

On Sat, Jan 12, 2019, 09:08 Michael KD5DFB <mhebert1975@... wrote:

Good Morning! 

I have a RPi3 and PIDV and cannot get it to work with AMBEtest , AMBEsocket or AMBEserver. 

I have tried the guide on the ambe groups.io wiki and installed compass. I could never get ambetest2 or 3 to work

I am currently trying a fresh install of raspbian and have tried several different things.

When looking at the systemctl status I get the following:

ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 16:26:33 GMT; 2s ago

  Process: 1040 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)

 

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.


When I try to start it manually using ./AMBEServer I get the following: 

./AMBEserver

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

When I try to define everything during run, I get the following:

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0 -x

AMBEserver: Starting...

Baud 230400

opened /dev/ttyAMA0 230400

AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.

 

Here is the AMBEtest2.py

 sudo python AMBEtest2.py

d

8

N

1

False

False

False

0

 

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

 

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

 

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

 

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

Hers is the AMBEtest3.py

sudo python AMBEtest3.py

Setting ...

/dev/ttyAMA0

d

8

N

1

False

False

False

 

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

 

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

 

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

 

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

 

Any help would be greatly appreciated! 

Michael KD5DFB

 

 


Re: RPi 3 and PIDV will not work

 

The RPi 3 can muck with device names. See https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/uart.md

Try /dev/ttyS0


On Sat, Jan 12, 2019, 09:08 Michael KD5DFB <mhebert1975@... wrote:
Good Morning! 

I have a RPi3 and PIDV and cannot get it to work with AMBEtest , AMBEsocket or AMBEserver. 

I have tried the guide on the ambe groups.io wiki and installed compass. I could never get ambetest2 or 3 to work

I am currently trying a fresh install of raspbian and have tried several different things.

When looking at the systemctl status I get the following:

ambeserver@... - DV3000 Daemon
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 16:26:33 GMT; 2s ago
  Process: 1040 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)
 
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

When I try to start it manually using ./AMBEServer I get the following: 

./AMBEserver
AMBEserver: Starting...
AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

When I try to define everything during run, I get the following:

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0 -x
AMBEserver: Starting...
Baud 230400
opened /dev/ttyAMA0 230400
AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.
 
Here is the AMBEtest2.py

 sudo python AMBEtest2.py
d
8
N
1
False
False
False
0
 
Reset
6100010033
Wrote: 5 bytes
 
Product ID
6100010030
Wrote: 5 bytes
 
Version
6100010031
Wrote: 5 bytes
 
Set DSTAR Mode
61000c000a013007634000000000000048
Wrote: 17 bytes

Hers is the AMBEtest3.py

sudo python AMBEtest3.py
Setting ...
/dev/ttyAMA0
d
8
N
1
False
False
False
 
Reset
6100010033
Wrote: 5 bytes
 
Product ID
6100010030
Wrote: 5 bytes
 
Version
6100010031
Wrote: 5 bytes
 
Set DSTAR Mode
61000c000a013007634000000000000048
Wrote: 17 bytes
 
Any help would be greatly appreciated! 

Michael KD5DFB



RPi 3 and PIDV will not work

Michael KD5DFB
 

Good Morning! 

I have a RPi3 and PIDV and cannot get it to work with AMBEtest , AMBEsocket or AMBEserver. 

I have tried the guide on the ambe groups.io wiki and installed compass. I could never get ambetest2 or 3 to work

I am currently trying a fresh install of raspbian and have tried several different things.

When looking at the systemctl status I get the following:

ambeserver@... - DV3000 Daemon
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 16:26:33 GMT; 2s ago
  Process: 1040 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)
 
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

When I try to start it manually using ./AMBEServer I get the following: 

./AMBEserver
AMBEserver: Starting...
AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

When I try to define everything during run, I get the following:

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0 -x
AMBEserver: Starting...
Baud 230400
opened /dev/ttyAMA0 230400
AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.
 
Here is the AMBEtest2.py

 sudo python AMBEtest2.py
d
8
N
1
False
False
False
0
 
Reset
6100010033
Wrote: 5 bytes
 
Product ID
6100010030
Wrote: 5 bytes
 
Version
6100010031
Wrote: 5 bytes
 
Set DSTAR Mode
61000c000a013007634000000000000048
Wrote: 17 bytes

Hers is the AMBEtest3.py

sudo python AMBEtest3.py
Setting ...
/dev/ttyAMA0
d
8
N
1
False
False
False
 
Reset
6100010033
Wrote: 5 bytes
 
Product ID
6100010030
Wrote: 5 bytes
 
Version
6100010031
Wrote: 5 bytes
 
Set DSTAR Mode
61000c000a013007634000000000000048
Wrote: 17 bytes
 
Any help would be greatly appreciated! 

Michael KD5DFB


locked Using the discussion topics #support

 


Hi Everyone.

First of all thank you for your testing, observations, suggestions, and requests for help via the established groups on groups.io


This allows the folks at NW Digital Radio and others to answer once and everyone can benefit.

A few important requests:
  1. Use the right sub-group for you topic (e.g. draws and udrc to https://nw-digital-radio.groups.io/g/udrc and so forth)
  2. Use subject line hashtags, e.g. #fldigi for topics about fldigi. If you use the web interface you can click on hashtags in the subject and see all postings related to that topic, including previous conversations.  Also you can search them in your email.  This helps with organizing information and doing your research on a topic.
  3. Place one and only only one issue per topic, with  a matching hashtag, and create separate topics for each issue so that a thread can be established for a topic/issue.  E.g. don't place an AX.25 and D-STAR issue in the same topic, unless it is specific to an interaction of the two (rare), create a topic for each.
  4. Be thorough in your description, e.g. radio, which port, which application, configuration, etc. Others can't figure out what is going on without sufficient information.
Again, thank you for using NW Digital Radio products and services and your valuable insights.

--


John D. Hays
Director

  


Re: Pb running AMBE server on RPI3b+

Pierre-Paul Raoult
 

Hi all,

I wish to thank you for your responses. It helped! And now server is working fine. It was indeed a pb of ports….

Best regards, 73

F1JMN

Le 11 déc. 2018 à 22:24, Annaliese McDermond <nh6z@...> a écrit :

If you’re using a ThumbDV you are using the wrong serial port. You need to do something like:

systemctl stop ambeserver@ttyS0
systemctl disable ambeserver@ttyS0
systemctl enable ambeserver@ttyUSB0
systemctl start ambeserver@ttyUSB0

—Anna

On Dec 11, 2018, at 3:37 AM, Pierre-Paul Raoult via Groups.Io <f1jmn@...> wrote:

After installing AMBE server on a RPI3B+ i cannot run it.... I have this message :

Can anyone help me please?

Best 73 F1JMN

 ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2018-12-11 12:33:53 CET; 49s ago

  Process: 428 ExecStart=/usr/sbin/AMBEserver -p ${UDP_PORT} -i /dev/ttyS0 $AMBESERVER_FLAGS (code=exited, status=1/FAILURE)

  Process: 425 ExecStartPre=/bin/chmod 0660 /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

  Process: 417 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

 Main PID: 428 (code=exited, status=1/FAILURE)

 

déc. 11 12:33:10 AMBE-server systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

déc. 11 12:33:11 AMBE-server systemd[1]: Started DV3000 Daemon.

déc. 11 12:33:11 AMBE-server AMBEserver[428]: AMBEserver: Starting...

déc. 11 12:33:11 AMBE-server AMBEserver[428]: AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyS0 at 460800 bps.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

 


Re: Pb running AMBE server on RPI3b+

Annaliese McDermond
 

If you’re using a ThumbDV you are using the wrong serial port. You need to do something like:

systemctl stop ambeserver@ttyS0
systemctl disable ambeserver@ttyS0
systemctl enable ambeserver@ttyUSB0
systemctl start ambeserver@ttyUSB0

—Anna

On Dec 11, 2018, at 3:37 AM, Pierre-Paul Raoult via Groups.Io <f1jmn@...> wrote:

After installing AMBE server on a RPI3B+ i cannot run it.... I have this message :

Can anyone help me please?

Best 73 F1JMN

ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2018-12-11 12:33:53 CET; 49s ago

  Process: 428 ExecStart=/usr/sbin/AMBEserver -p ${UDP_PORT} -i /dev/ttyS0 $AMBESERVER_FLAGS (code=exited, status=1/FAILURE)

  Process: 425 ExecStartPre=/bin/chmod 0660 /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

  Process: 417 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

 Main PID: 428 (code=exited, status=1/FAILURE)

 

déc. 11 12:33:10 AMBE-server systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

déc. 11 12:33:11 AMBE-server systemd[1]: Started DV3000 Daemon.

déc. 11 12:33:11 AMBE-server AMBEserver[428]: AMBEserver: Starting...

déc. 11 12:33:11 AMBE-server AMBEserver[428]: AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyS0 at 460800 bps.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

 


Re: Pb Installing ThumDV AMBE server on RPI3b+

 

Often these issues boil down to the power supply for the Pi, make sure your supply is at or above the recommended 2.5A at 5.1 VDC as recommended for the Pi.
--


John D. Hays
Edmonds, WA
K7VE

   


Re: Pb Installing ThumDV AMBE server on RPI3b+

Ludovic Ludo
 


Re: Pb Installing ThumDV AMBE server on RPI3b+

Richard Aubin
 

Try to feed the ThumbDv trough a USB hub that has en external power supply .. I have seen some problem with the Rpi not able to  feed the ThumbDv properly.

Richard Ve2DJE



Le mar. 11 déc. 2018 10:33 a.m., Pierre-Paul Raoult via Groups.Io <f1jmn=me.com@groups.io> a écrit :
Hi all,

I want to install a AMBE server on a RPI3b+. I followed all wikis on this topic... Unfortunately when I run service i got this error.... I don't know how to solve it... Please Help.

Thanks best regards, 73 from F1JMN

pi@AMBE-server:~ $ sudo systemctl status ambeserver@...

ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2018-12-11 12:07:44 CET; 440ms ago

  Process: 420 ExecStart=/usr/sbin/AMBEserver -p ${UDP_PORT} -i /dev/ttyS0 $AMBESERVER_FLAGS (code=exited, status=1/FAILURE)

  Process: 416 ExecStartPre=/bin/chmod 0660 /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

  Process: 406 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

 Main PID: 420 (code=exited, status=1/FAILURE)

 

déc. 11 12:07:01 AMBE-server systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

déc. 11 12:07:01 AMBE-server systemd[1]: Started DV3000 Daemon.

déc. 11 12:07:01 AMBE-server AMBEserver[420]: AMBEserver: Starting...

déc. 11 12:07:01 AMBE-server AMBEserver[420]: AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyS0 at 460800 bps.

déc. 11 12:07:44 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE

déc. 11 12:07:44 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

déc. 11 12:07:44 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

déc. 11 12:07:44 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.


Pb running AMBE server on RPI3b+

Pierre-Paul Raoult
 

After installing AMBE server on a RPI3B+ i cannot run it.... I have this message :

Can anyone help me please?

Best 73 F1JMN

ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2018-12-11 12:33:53 CET; 49s ago

  Process: 428 ExecStart=/usr/sbin/AMBEserver -p ${UDP_PORT} -i /dev/ttyS0 $AMBESERVER_FLAGS (code=exited, status=1/FAILURE)

  Process: 425 ExecStartPre=/bin/chmod 0660 /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

  Process: 417 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

 Main PID: 428 (code=exited, status=1/FAILURE)

 

déc. 11 12:33:10 AMBE-server systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

déc. 11 12:33:11 AMBE-server systemd[1]: Started DV3000 Daemon.

déc. 11 12:33:11 AMBE-server AMBEserver[428]: AMBEserver: Starting...

déc. 11 12:33:11 AMBE-server AMBEserver[428]: AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyS0 at 460800 bps.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

déc. 11 12:33:53 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

 


Pb Installing ThumDV AMBE server on RPI3b+

Pierre-Paul Raoult
 

Hi all,

I want to install a AMBE server on a RPI3b+. I followed all wikis on this topic... Unfortunately when I run service i got this error.... I don't know how to solve it... Please Help.

Thanks best regards, 73 from F1JMN

pi@AMBE-server:~ $ sudo systemctl status ambeserver@...

ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Tue 2018-12-11 12:07:44 CET; 440ms ago

  Process: 420 ExecStart=/usr/sbin/AMBEserver -p ${UDP_PORT} -i /dev/ttyS0 $AMBESERVER_FLAGS (code=exited, status=1/FAILURE)

  Process: 416 ExecStartPre=/bin/chmod 0660 /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

  Process: 406 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyS0 (code=exited, status=0/SUCCESS)

 Main PID: 420 (code=exited, status=1/FAILURE)

 

déc. 11 12:07:01 AMBE-server systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

déc. 11 12:07:01 AMBE-server systemd[1]: Started DV3000 Daemon.

déc. 11 12:07:01 AMBE-server AMBEserver[420]: AMBEserver: Starting...

déc. 11 12:07:01 AMBE-server AMBEserver[420]: AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyS0 at 460800 bps.

déc. 11 12:07:44 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE

déc. 11 12:07:44 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

déc. 11 12:07:44 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

déc. 11 12:07:44 AMBE-server systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.


Re: Change port on Ambe Server

Kenny Richards
 

Marco,

The file is owned by the system, so you'll need to use an account with root privileges. Then any text editor should be able to open and edit the file, just remember that you can do a lot of damage when editing system files as root.  I'd recommend using the nano editor if your not familiar with linux, here is the command to edit the file as root.

$ sudo /usr/bin/nano /etc/init.d/AMBEserver

73,
Kenny


Re: Change port on Ambe Server

Marco Della Cagna
 

Tahnk you for answeare Kenny, i have found the file /etc/init.d/AMBEserver but i cannot open it for change the port.
What software should I use to open an executable file?
73
Marco - IK6IOQ


Re: Change port on Ambe Server

Kenny Richards
 

Marco,

I don't run the version of AMBEserver installed via the Compass install, but I know you change the port used by AMBEserver with the -p option when starting it. I'd take a look in the startup script in /etc/init.d which launches it at boot time. You can probably add the -p PORT# there and take care of moving it from 2460 to what you want.

For reference, there is a section in my start up script (/etc/init.d/AMBEserver) which looks like this:

 case "$1" in
  start)
        /usr/bin/AMBEserver -i /dev/ttyUSB0
        echo "Starting AMBEserver" >&2
        exit 0
        ;;

Change it to this for Port 9999

 case "$1" in
  start)
        /usr/bin/AMBEserver -i /dev/ttyUSB0 -p 9999
        echo "Starting AMBEserver" >&2
        exit 0
        ;;

73,
Kenny, KU7M


Change port on Ambe Server

Marco Della Cagna
 

Hallo,
i try to change port on my AMBEServer running on Compass Linux under Rasp PI, so in the directory /etc/opendv i change the file ambeserver-ttyUSB0.conf 
The problem is that every time i reboot the server the port is again 2460 and not the number i edit.
Obviously I'm editing as root and with nano editor and before changing the port, i stop the server.
What i wrong ? How can i fix the problem ?
Thank you and 73
Marco - IK6IOQ


Re: BlueDV for windows/Android & Call/name

Ludovic Ludo
 

Hello,

i do (french) tutorials :
http://radioamateur.forumsactifs.com/f35-dmr-dstar-c4fm

Use Google translate
   ;)

Best regards,
Ludovic - F5PBG


Re: Recording DV files

 


On Thu, Nov 8, 2018 at 9:10 AM Ed James <ka8jmw@...> wrote:
I am looking for a way to record DV files for playback as announcements on D-STAR gateway.
Any suggestions on hardware/software to record DV files.
Ed KA8JMW



--


John D. Hays
Edmonds, WA
K7VE

   


Recording DV files

Ed James
 

I am looking for a way to record DV files for playback as announcements on D-STAR gateway.
Any suggestions on hardware/software to record DV files.
Ed KA8JMW


Re: BlueDV for windows/Android & Call/name

Ludovic Ludo
 

Ok fine, this is a new update because
i do that some days ago.

    :)

Thank's for the information.
It is ok now.

Best regards,
Ludovic - F5PBG.

Le 25/10/2018 à 16:49, Jorge a écrit :
open BlueDV application, if serial start at the beginning stop then.
Next press Update on app menu select "Update Call database" and thats all.

i use the DVStick 30 from auria.nl

On BlueDV last version i have not Call and name but ID in the call case :



It is ok on the BlueDV AMBE for my smartphone.

Have you an idea to correct that ?

Best regards,
Ludovic - F5PBG.
http://radioamateur.forumsactifs.com/f35-dmr-dstar-c4fm