Topics

RPi 3 and PIDV will not work

Michael KD5DFB
 

Good Morning! 

I have a RPi3 and PIDV and cannot get it to work with AMBEtest , AMBEsocket or AMBEserver. 

I have tried the guide on the ambe groups.io wiki and installed compass. I could never get ambetest2 or 3 to work

I am currently trying a fresh install of raspbian and have tried several different things.

When looking at the systemctl status I get the following:

ambeserver@... - DV3000 Daemon
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 16:26:33 GMT; 2s ago
  Process: 1040 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)
 
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

When I try to start it manually using ./AMBEServer I get the following: 

./AMBEserver
AMBEserver: Starting...
AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

When I try to define everything during run, I get the following:

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0 -x
AMBEserver: Starting...
Baud 230400
opened /dev/ttyAMA0 230400
AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.
 
Here is the AMBEtest2.py

 sudo python AMBEtest2.py
d
8
N
1
False
False
False
0
 
Reset
6100010033
Wrote: 5 bytes
 
Product ID
6100010030
Wrote: 5 bytes
 
Version
6100010031
Wrote: 5 bytes
 
Set DSTAR Mode
61000c000a013007634000000000000048
Wrote: 17 bytes

Hers is the AMBEtest3.py

sudo python AMBEtest3.py
Setting ...
/dev/ttyAMA0
d
8
N
1
False
False
False
 
Reset
6100010033
Wrote: 5 bytes
 
Product ID
6100010030
Wrote: 5 bytes
 
Version
6100010031
Wrote: 5 bytes
 
Set DSTAR Mode
61000c000a013007634000000000000048
Wrote: 17 bytes
 
Any help would be greatly appreciated! 

Michael KD5DFB

 

The RPi 3 can muck with device names. See https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/uart.md

Try /dev/ttyS0


On Sat, Jan 12, 2019, 09:08 Michael KD5DFB <mhebert1975@... wrote:
Good Morning! 

I have a RPi3 and PIDV and cannot get it to work with AMBEtest , AMBEsocket or AMBEserver. 

I have tried the guide on the ambe groups.io wiki and installed compass. I could never get ambetest2 or 3 to work

I am currently trying a fresh install of raspbian and have tried several different things.

When looking at the systemctl status I get the following:

ambeserver@... - DV3000 Daemon
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 16:26:33 GMT; 2s ago
  Process: 1040 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)
 
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.
Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

When I try to start it manually using ./AMBEServer I get the following: 

./AMBEserver
AMBEserver: Starting...
AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

When I try to define everything during run, I get the following:

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0 -x
AMBEserver: Starting...
Baud 230400
opened /dev/ttyAMA0 230400
AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.
 
Here is the AMBEtest2.py

 sudo python AMBEtest2.py
d
8
N
1
False
False
False
0
 
Reset
6100010033
Wrote: 5 bytes
 
Product ID
6100010030
Wrote: 5 bytes
 
Version
6100010031
Wrote: 5 bytes
 
Set DSTAR Mode
61000c000a013007634000000000000048
Wrote: 17 bytes

Hers is the AMBEtest3.py

sudo python AMBEtest3.py
Setting ...
/dev/ttyAMA0
d
8
N
1
False
False
False
 
Reset
6100010033
Wrote: 5 bytes
 
Product ID
6100010030
Wrote: 5 bytes
 
Version
6100010031
Wrote: 5 bytes
 
Set DSTAR Mode
61000c000a013007634000000000000048
Wrote: 17 bytes
 
Any help would be greatly appreciated! 

Michael KD5DFB


Michael KD5DFB
 

John,

 

That article helped and lot! I think that should be in the wiki.

 

I did sudo systemctl disable hciuart and added pi3-disable-bt to the config.txt and rebooted.

 

Here is the ambetest2 after reboot

 

sudo python AMBEtest2.py

d

8

N

1

False

False

False

0

a9

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

a9

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

a

0AMBE3000R

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

a11V120.E100.XXXX.C106.G514.R009.B0010411.C0020208

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

A

 

Here is just trying to run the program

 

sudo ./AMBEserver

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

 

Define port and tty

 

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.

pi@raspberrypi:~ $ AMBEserver: Initialized AMBE3000R version V120.E100.XXXX.C106                                     .G514.R009.B0010411.C0020208.

AMBEserver: Listening for connections on UDP port 2460.

 

I guess I need to fix the systemctl for the ambeserver

 

Michael KD5DFB

 

From: John D Hays - K7VE
Sent: Saturday, January 12, 2019 12:59
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io
Subject: Re: [ambe] RPi 3 and PIDV will not work

 

The RPi 3 can muck with device names. See https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/uart.md

 

Try /dev/ttyS0

 

On Sat, Jan 12, 2019, 09:08 Michael KD5DFB <mhebert1975@... wrote:

Good Morning! 

I have a RPi3 and PIDV and cannot get it to work with AMBEtest , AMBEsocket or AMBEserver. 

I have tried the guide on the ambe groups.io wiki and installed compass. I could never get ambetest2 or 3 to work

I am currently trying a fresh install of raspbian and have tried several different things.

When looking at the systemctl status I get the following:

ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 16:26:33 GMT; 2s ago

  Process: 1040 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)

 

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.


When I try to start it manually using ./AMBEServer I get the following: 

./AMBEserver

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

When I try to define everything during run, I get the following:

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0 -x

AMBEserver: Starting...

Baud 230400

opened /dev/ttyAMA0 230400

AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.

 

Here is the AMBEtest2.py

 sudo python AMBEtest2.py

d

8

N

1

False

False

False

0

 

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

 

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

 

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

 

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

Hers is the AMBEtest3.py

sudo python AMBEtest3.py

Setting ...

/dev/ttyAMA0

d

8

N

1

False

False

False

 

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

 

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

 

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

 

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

 

Any help would be greatly appreciated! 

Michael KD5DFB

 

 

Michael KD5DFB
 

So, after reboot. I tried to run ambeserver with systemctl. I enabled and then started

 

Here is the output.

 

sudo systemctl status ambeserver@...

● ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 20:03:15 GMT; 7s ago

  Process: 562 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)

 

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited status=217

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

Jan 12 20:03:15 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.

 

Michael KD5DFB

 

From: Michael KD5DFB via Groups.Io
Sent: Saturday, January 12, 2019 13:58
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io
Subject: Re: [ambe] RPi 3 and PIDV will not work

 

John,

 

That article helped and lot! I think that should be in the wiki.

 

I did sudo systemctl disable hciuart and added pi3-disable-bt to the config.txt and rebooted.

 

Here is the ambetest2 after reboot

 

sudo python AMBEtest2.py

d

8

N

1

False

False

False

0

a9

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

a9

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

a

0AMBE3000R

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

a11V120.E100.XXXX.C106.G514.R009.B0010411.C0020208

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

A

 

Here is just trying to run the program

 

sudo ./AMBEserver

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

 

Define port and tty

 

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.

pi@raspberrypi:~ $ AMBEserver: Initialized AMBE3000R version V120.E100.XXXX.C106                                     .G514.R009.B0010411.C0020208.

AMBEserver: Listening for connections on UDP port 2460.

 

I guess I need to fix the systemctl for the ambeserver

 

Michael KD5DFB

 

From: John D Hays - K7VE
Sent: Saturday, January 12, 2019 12:59
To: ambe@nw-digital-radio.groups.io
Subject: Re: [ambe] RPi 3 and PIDV will not work

 

The RPi 3 can muck with device names. See https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/uart.md

 

Try /dev/ttyS0

 

On Sat, Jan 12, 2019, 09:08 Michael KD5DFB <mhebert1975@... wrote:

Good Morning! 

I have a RPi3 and PIDV and cannot get it to work with AMBEtest , AMBEsocket or AMBEserver. 

I have tried the guide on the ambe groups.io wiki and installed compass. I could never get ambetest2 or 3 to work

I am currently trying a fresh install of raspbian and have tried several different things.

When looking at the systemctl status I get the following:

ambeserver@... - DV3000 Daemon

   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ambeserver@.service; enabled; vendor preset: enabled)

   Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2019-01-12 16:26:33 GMT; 2s ago

  Process: 1040 ExecStartPre=/bin/chgrp dialout /dev/ttyAMA0 (code=exited, status=217/USER)

 

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Starting DV3000 Daemon...

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Control process exited, code=exited

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start DV3000 Daemon.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Unit entered failed state.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Triggering OnFailure= dependencies.

Jan 12 16:26:33 raspberrypi systemd[1]: ambeserver@...: Failed with result 'exit-code'.


When I try to start it manually using ./AMBEServer I get the following: 

./AMBEserver

AMBEserver: Starting...

AMBEserver: error when opening /dev/ttyUSB0: No such file or directory

When I try to define everything during run, I get the following:

sudo ./AMBEserver -d -r -p 2460 -i /dev/ttyAMA0 -x

AMBEserver: Starting...

Baud 230400

opened /dev/ttyAMA0 230400

AMBEserver: Opened serial port /dev/ttyAMA0 at 230400 bps.

 

Here is the AMBEtest2.py

 sudo python AMBEtest2.py

d

8

N

1

False

False

False

0

 

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

 

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

 

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

 

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

Hers is the AMBEtest3.py

sudo python AMBEtest3.py

Setting ...

/dev/ttyAMA0

d

8

N

1

False

False

False

 

Reset

6100010033

Wrote: 5 bytes

 

Product ID

6100010030

Wrote: 5 bytes

 

Version

6100010031

Wrote: 5 bytes

 

Set DSTAR Mode

61000c000a013007634000000000000048

Wrote: 17 bytes

 

Any help would be greatly appreciated! 

Michael KD5DFB