Re: Where did the modulation go . . .


ab9ca@...
 

Some progress to report. 


I don't have a microSD card reader so cannot go all the way back to square 1 right now. 


But in the process of running through the steps, I went in to edit /boot/config.txt and found that these two lines had been added to the end of the file:


#enable_uart=1

#dtoverlay=w1-gpio


I added the # on the line.


The only item not commented out in that file is this line:


# Enable audio (loads snd_bcm2835)

# dtparam=audio=on

force_turbo=1



Once those two lines were commented out and the RPi rebooted TX audio came alive again. I can hear the messages playing.


Unfortunately I have no audio detect. I can key the HT, see the RX indicator light up on the FT-7900, hear it RX audio, but nothing prints in the dstarrepeater@1.log. 


I have switched the RX invert option in dstarrepeaterconfig. Checked that alsamixer was not muted. Adjusted the level of PCM on alsamixer to mid range. What else? 


Here is the result of the 'sudo gpio readall' command:


pi@compass:~ $ sudo gpio readall

 +-----+-----+---------+------+---+---Pi 3---+---+------+---------+-----+-----+

 | BCM | wPi |   Name  | Mode | V | Physical | V | Mode | Name    | wPi | BCM |

 +-----+-----+---------+------+---+----++----+---+------+---------+-----+-----+

 |     |     |    3.3v |      |   |  1 || 2  |   |      | 5v      |     |     |

 |   2 |   8 |   SDA.1 | ALT0 | 1 |  3 || 4  |   |      | 5V      |     |     |

 |   3 |   9 |   SCL.1 | ALT0 | 1 |  5 || 6  |   |      | 0v      |     |     |

 |   4 |   7 | GPIO. 7 | ALT0 | 0 |  7 || 8  | 0 | IN   | TxD     | 15  | 14  |

 |     |     |      0v |      |   |  9 || 10 | 1 | IN   | RxD     | 16  | 15  |

 |  17 |   0 | GPIO. 0 |   IN | 0 | 11 || 12 | 1 | ALT0 | GPIO. 1 | 1   | 18  |

 |  27 |   2 | GPIO. 2 |  OUT | 0 | 13 || 14 |   |      | 0v      |     |     |

 |  22 |   3 | GPIO. 3 |  OUT | 0 | 15 || 16 | 0 | OUT  | GPIO. 4 | 4   | 23  |

 |     |     |    3.3v |      |   | 17 || 18 | 0 | OUT  | GPIO. 5 | 5   | 24  |

 |  10 |  12 |    MOSI |   IN | 0 | 19 || 20 |   |      | 0v      |     |     |

 |   9 |  13 |    MISO |   IN | 0 | 21 || 22 | 1 | IN   | GPIO. 6 | 6   | 25  |

 |  11 |  14 |    SCLK |   IN | 0 | 23 || 24 | 1 | IN   | CE0     | 10  | 8   |

 |     |     |      0v |      |   | 25 || 26 | 1 | IN   | CE1     | 11  | 7   |

 |   0 |  30 |   SDA.0 |   IN | 1 | 27 || 28 | 1 | IN   | SCL.0   | 31  | 1   |

 |   5 |  21 | GPIO.21 |   IN | 1 | 29 || 30 |   |      | 0v      |     |     |

 |   6 |  22 | GPIO.22 |  OUT | 0 | 31 || 32 | 0 | IN   | GPIO.26 | 26  | 12  |

 |  13 |  23 | GPIO.23 |  OUT | 1 | 33 || 34 |   |      | 0v      |     |     |

 |  19 |  24 | GPIO.24 | ALT0 | 1 | 35 || 36 | 0 | IN   | GPIO.27 | 27  | 16  |

 |  26 |  25 | GPIO.25 |   IN | 0 | 37 || 38 | 0 | ALT0 | GPIO.28 | 28  | 20  |

 |     |     |      0v |      |   | 39 || 40 | 0 | ALT0 | GPIO.29 | 29  | 21  |

 +-----+-----+---------+------+---+----++----+---+------+---------+-----+-----+

 | BCM | wPi |   Name  | Mode | V | Physical | V | Mode | Name    | wPi | BCM |

 +-----+-----+---------+------+---+---Pi 3---+---+------+---------+-----+-----+

pi@compass:~ $ 

pi@compass:~ $ 

pi@compass:~ $ 



Does this look right or do I still have some pins of the 40 pin header still messed up?

73 de dave
ab9ca/4



Join udrc@nw-digital-radio.groups.io to automatically receive all group messages.