setting up the DRAWS hat with Buster #draws #install

William McKeehan
 

Is there a guide for setting up the DRAWS hat with Buster?

I started with a clean image, and tried to enable the DRAWS by adding `dtoverlay=draws` to the /boot/config.txt file, but when the pi starts, `aplay -l` does not list the draws audio device and the GPS devices (ttySC0 and pps0) are also not available.

The hat appears to be installed:
/proc/device-tree/hat/name: hat
/proc/device-tree/hat/product: Digital Radio Amateur Work Station
/proc/device-tree/hat/product_id: 0x0004
/proc/device-tree/hat/product_ver: 0x0204
/proc/device-tree/hat/uuid: 7b87530a-0975-43cc-bbc0-203350f4c6e9
/proc/device-tree/hat/vendor: NW Digital Radio

I added the dtoverlay to the end of the /boot/config.txt file:

# Additional overlays and parameters are documented /boot/overlays/README
 
# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
 
[pi4]
# Enable DRM VC4 V3D driver on top of the dispmanx display stack
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
max_framebuffers=2
 
[all]
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
 
# DRAWS related:
# this adds the udrc driver to the device tree
dtoverlay=draws,alsaname=udrc
# https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt/overclocking.md
force_turbo=1

but don't see the audio device:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
  Subdevices: 7/7
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 IEC958/HDMI [bcm2835 IEC958/HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 2: bcm2835 IEC958/HDMI1 [bcm2835 IEC958/HDMI1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

If someone could point me to some debugging steps, I'd appreciate it.

Thanks!
William
KI4HDU

Join udrc@nw-digital-radio.groups.io to automatically receive all group messages.