Re: #direwolf #ax25 #direwolf #ax25


Basil Gunn
 

I have installed your NWDR15 image and followed all of your getting
started steps with the exception below in 1) and have a few
issues/questions:

1) Was it a mistake to set my own pwd on the first boot?
No not a mistake, it is a good idea.

Is it required to login as pi, pwd: digiberry?
No not required

I used Belena Etcher on my WIN10 laptop to image the mSD card with
NWDR15.img and installed it in the RPi
I do not comment on any Windows utility you may use. I do not use
Windows.

2) is a duplicate callsign an issue: see the last two lines below
No it is just a warning and a symptom of a mis-configured
/etc/ax25/axports file.

● ax25dev.service - AX.25 device
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/ax25dev.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (exited) since Sat 2020-02-08 14:20:23 EST; 18min ago
Process: 557 ExecStart=/bin/bash -c /etc/ax25/ax25-upd (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 557 (code=exited, status=0/SUCCESS)
Tasks: 3 (limit: 2200)
Memory: 1.6M
CGroup: /system.slice/ax25dev.service
├─569 /usr/local/sbin/mkiss /tmp/kisstnc /dev/ptmx /dev/ptmx
├─587 /usr/local/sbin/kissattach /dev/pts/1 udr0 192.168.255.2
└─593 /usr/local/sbin/kissattach /dev/pts/2 udr1 192.168.255.3

Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: ax25dev-parms finished
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: Using Device = ax1
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: ax25dev-parms finished
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: Port udr0 attached to ax0
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: Port udr1 attached to ax1
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: axconfig: duplicate callsign KO4BCZ-10 in line 6 … file
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: axconfig: duplicate callsign KO4BCZ-10 in line 6 … file

3) I am hearing APRS positions when receiving on 144.390 MHz but not
picking them up in the Direwolf.log I had in a previous build but was
on an 80' tower and near a repeater which is not the case today
working from home.
This might be due to your axports file or your understanding of which
port to use on the DRAWS. Which connector is used to connect to your
radio?

alsa-show.sh
===== ALSA Controls for Radio Transmit =====
LO Driver Gain L:[-6.00dB] R:[-6.00dB]
PCM L:[-25.00dB] R:[-25.00dB]
These are the default settings and probably not what you want. Using
alsamixer play with LO Driver Gain & PCM until your deviation is set
properly.

Read this: How to use measure_deviate.sh doc
https://github.com/nwdigitalradio/n7nix/tree/master/deviation
and especially: Setting Your TNC's audio drive level by John Ackermann
https://www.febo.com/packet/layer-one/transmit.html

Since you have enabled IN2 which expects audio coming from AFOUT be
sure your radio has some output on pin 5 of the mDin6 connector. Choices
are pin 4 for discriminator out & pin 5 for AFOUT but the correct
routing must be also be chosen using alsa IN1 or IN2.

4) when I use ./btest.sh -P udr0 the system transmits as I receive on
a second rcvr, but do not hear the expected modem sounds on either the
xmitting radio nor on the second rcvr but I do get the carrier and
break squelch.
Either deviation is way off (most likely) or radio is connected to the
wrong mDin6 connector.

Also the message is logged in Direwolf and appears on
the APRS status server : http://107.170.42.65:14501/ (
http://107.170.42.65:14501/ )
However, on the APRS.fi site I get this: KO4BCZ was not found in the
location database.
Probably because you are not transmitting anything that can be decoded by
near by IGates.


tail -f /var/log/direwolf/direwolf.log
Feb 8 14:20:38 ASAwizard direwolf[475]: Check server status here http://107.170.42.65:14501Feb 8 14:20:43 ASAwizard direwolf[475]: [ig] # aprsc 2.1.4-g408ed49
Feb 8 14:20:43 ASAwizard direwolf[475]: [ig] # logresp KO4BCZ verified, server T2USANE
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: Digipeater WIDE1-1 audio level = 0(0/0) [SINGLE] _::______
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: [0.1] W4NAS>APIN20,WIDE1-1*,WIDE2-1:!3036.54N/08150.00W#W4NAS Digi / iGate<0x0d>
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: Position, DIGI (white center), PinPoint by AB0WV
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: N 30 36.5400, W 081 50.0000
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: W4NAS Digi / iGate
Feb 8 14:55:19 ASAwizard direwolf[475]: [0L] KO4BCZ-11>APUDR1,WIDE1-1::KO4BCZ :08 14:55:18 EST KO4BCZ mesg_beacon test from host ASAwizard on port udr0 Seq: 0yj
Feb 8 14:55:41 ASAwizard direwolf[475]: [0L] KO4BCZ-11>APUDR1,WIDE1-1::KO4BCZ :08 14:55:40 EST KO4BCZ mesg_beacon test from host ASAwizard on port udr0 Seq: 1v

5) $ showudrc.sh
Everything looked ok from this command.

I am close but I have no prior APRS experience or HAM experience for that matter and no one locally available to troubleshoot with right now.

Any insights, corrections, help would be much appreciated.

KO4BCZ

Join udrc@nw-digital-radio.groups.io to automatically receive all group messages.