Topics

#direwolf #ax25 #direwolf #ax25

Basil Gunn
 

I have installed your NWDR15 image and followed all of your getting
started steps with the exception below in 1) and have a few
issues/questions:

1) Was it a mistake to set my own pwd on the first boot?
No not a mistake, it is a good idea.

Is it required to login as pi, pwd: digiberry?
No not required

I used Belena Etcher on my WIN10 laptop to image the mSD card with
NWDR15.img and installed it in the RPi
I do not comment on any Windows utility you may use. I do not use
Windows.

2) is a duplicate callsign an issue: see the last two lines below
No it is just a warning and a symptom of a mis-configured
/etc/ax25/axports file.

● ax25dev.service - AX.25 device
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/ax25dev.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (exited) since Sat 2020-02-08 14:20:23 EST; 18min ago
Process: 557 ExecStart=/bin/bash -c /etc/ax25/ax25-upd (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 557 (code=exited, status=0/SUCCESS)
Tasks: 3 (limit: 2200)
Memory: 1.6M
CGroup: /system.slice/ax25dev.service
├─569 /usr/local/sbin/mkiss /tmp/kisstnc /dev/ptmx /dev/ptmx
├─587 /usr/local/sbin/kissattach /dev/pts/1 udr0 192.168.255.2
└─593 /usr/local/sbin/kissattach /dev/pts/2 udr1 192.168.255.3

Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: ax25dev-parms finished
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: Using Device = ax1
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: ax25dev-parms finished
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: Port udr0 attached to ax0
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: Port udr1 attached to ax1
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: axconfig: duplicate callsign KO4BCZ-10 in line 6 … file
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: axconfig: duplicate callsign KO4BCZ-10 in line 6 … file

3) I am hearing APRS positions when receiving on 144.390 MHz but not
picking them up in the Direwolf.log I had in a previous build but was
on an 80' tower and near a repeater which is not the case today
working from home.
This might be due to your axports file or your understanding of which
port to use on the DRAWS. Which connector is used to connect to your
radio?

alsa-show.sh
===== ALSA Controls for Radio Transmit =====
LO Driver Gain L:[-6.00dB] R:[-6.00dB]
PCM L:[-25.00dB] R:[-25.00dB]
These are the default settings and probably not what you want. Using
alsamixer play with LO Driver Gain & PCM until your deviation is set
properly.

Read this: How to use measure_deviate.sh doc
https://github.com/nwdigitalradio/n7nix/tree/master/deviation
and especially: Setting Your TNC's audio drive level by John Ackermann
https://www.febo.com/packet/layer-one/transmit.html

Since you have enabled IN2 which expects audio coming from AFOUT be
sure your radio has some output on pin 5 of the mDin6 connector. Choices
are pin 4 for discriminator out & pin 5 for AFOUT but the correct
routing must be also be chosen using alsa IN1 or IN2.

4) when I use ./btest.sh -P udr0 the system transmits as I receive on
a second rcvr, but do not hear the expected modem sounds on either the
xmitting radio nor on the second rcvr but I do get the carrier and
break squelch.
Either deviation is way off (most likely) or radio is connected to the
wrong mDin6 connector.

Also the message is logged in Direwolf and appears on
the APRS status server : http://107.170.42.65:14501/ (
http://107.170.42.65:14501/ )
However, on the APRS.fi site I get this: KO4BCZ was not found in the
location database.
Probably because you are not transmitting anything that can be decoded by
near by IGates.


tail -f /var/log/direwolf/direwolf.log
Feb 8 14:20:38 ASAwizard direwolf[475]: Check server status here http://107.170.42.65:14501Feb 8 14:20:43 ASAwizard direwolf[475]: [ig] # aprsc 2.1.4-g408ed49
Feb 8 14:20:43 ASAwizard direwolf[475]: [ig] # logresp KO4BCZ verified, server T2USANE
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: Digipeater WIDE1-1 audio level = 0(0/0) [SINGLE] _::______
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: [0.1] W4NAS>APIN20,WIDE1-1*,WIDE2-1:!3036.54N/08150.00W#W4NAS Digi / iGate<0x0d>
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: Position, DIGI (white center), PinPoint by AB0WV
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: N 30 36.5400, W 081 50.0000
Feb 8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: W4NAS Digi / iGate
Feb 8 14:55:19 ASAwizard direwolf[475]: [0L] KO4BCZ-11>APUDR1,WIDE1-1::KO4BCZ :08 14:55:18 EST KO4BCZ mesg_beacon test from host ASAwizard on port udr0 Seq: 0yj
Feb 8 14:55:41 ASAwizard direwolf[475]: [0L] KO4BCZ-11>APUDR1,WIDE1-1::KO4BCZ :08 14:55:40 EST KO4BCZ mesg_beacon test from host ASAwizard on port udr0 Seq: 1v

5) $ showudrc.sh
Everything looked ok from this command.

I am close but I have no prior APRS experience or HAM experience for that matter and no one locally available to troubleshoot with right now.

Any insights, corrections, help would be much appreciated.

KO4BCZ

Paul Noa
 

Basil,

I have installed your NWDR15 image and followed all of your getting started steps with the exception below in 1) and have a few issues/questions:

1) Was it a mistake to set my own pwd on the first boot?  Is it required to login as pi, pwd: digiberry? 
I used Belena Etcher on my WIN10 laptop to image the mSD card with NWDR15.img  and installed it in the RPi  

2) is a duplicate callsign an issue: see the last two lines below
● ax25dev.service - AX.25 device
   Loaded: loaded (/etc/systemd/system/ax25dev.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (exited) since Sat 2020-02-08 14:20:23 EST; 18min ago
  Process: 557 ExecStart=/bin/bash -c /etc/ax25/ax25-upd (code=exited, status=0/SUCCESS)
 Main PID: 557 (code=exited, status=0/SUCCESS)
    Tasks: 3 (limit: 2200)
   Memory: 1.6M
   CGroup: /system.slice/ax25dev.service
           ├─569 /usr/local/sbin/mkiss /tmp/kisstnc /dev/ptmx /dev/ptmx
           ├─587 /usr/local/sbin/kissattach /dev/pts/1 udr0 192.168.255.2
           └─593 /usr/local/sbin/kissattach /dev/pts/2 udr1 192.168.255.3
 
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: ax25dev-parms finished
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: Using Device = ax1
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: ax25dev-parms finished
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]:  Port udr0 attached to ax0
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]:  Port udr1 attached to ax1
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: axconfig: duplicate callsign KO4BCZ-10 in line 6 … file
Feb 08 14:20:23 ASAwizard bash[557]: axconfig: duplicate callsign KO4BCZ-10 in line 6 … file

3) I am hearing APRS positions when receiving on 144.390 MHz but not picking them up in the Direwolf.log I had in a previous build but was on an 80' tower and near a repeater which is not the case today working from home.
alsa-show.sh
 ===== ALSA Controls for Radio Transmit =====
LO Driver Gain  L:[-6.00dB]     R:[-6.00dB]
PCM             L:[-25.00dB]    R:[-25.00dB]
DAC Playback PT L:[P3]          R:[P3]
LO Playback CM  [Full Chip]
 
 ===== ALSA Controls for Radio Receive =====
ADC Level       L:[0.00dB]      R:[0.00dB]
IN1             L:[Off]         R:[Off]
IN2             L:[10 kOhm]     R:[10 kOhm]
CM              L:[10 kOhm]     R:[10 kOhm]

4) when I use ./btest.sh -P udr0  the system transmits as I receive on a second rcvr, but do not hear the expected modem sounds on either the xmitting radio nor on the  second rcvr but I do get the carrier and break squelch.  Also the message is logged in Direwolf and appears on the APRS status server : http://107.170.42.65:14501/
  However, on the APRS.fi site I get this: KO4BCZ was not found in the location database.

tail -f /var/log/direwolf/direwolf.log
Feb  8 14:20:38 ASAwizard direwolf[475]: Check server status here http://107.170.42.65:14501Feb  8 14:20:43 ASAwizard direwolf[475]: [ig] # aprsc 2.1.4-g408ed49
Feb  8 14:20:43 ASAwizard direwolf[475]: [ig] # logresp KO4BCZ verified, server T2USANE
Feb  8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: Digipeater WIDE1-1 audio level = 0(0/0)   [SINGLE]   _::______
Feb  8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: [0.1] W4NAS>APIN20,WIDE1-1*,WIDE2-1:!3036.54N/08150.00W#W4NAS Digi / iGate<0x0d>
Feb  8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: Position, DIGI (white center), PinPoint by AB0WV
Feb  8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: N 30 36.5400, W 081 50.0000
Feb  8 14:49:01 ASAwizard direwolf[475]: W4NAS Digi / iGate
Feb  8 14:55:19 ASAwizard direwolf[475]: [0L] KO4BCZ-11>APUDR1,WIDE1-1::KO4BCZ   :08 14:55:18 EST KO4BCZ mesg_beacon test from host ASAwizard on port udr0 Seq: 0yj
Feb  8 14:55:41 ASAwizard direwolf[475]: [0L] KO4BCZ-11>APUDR1,WIDE1-1::KO4BCZ   :08 14:55:40 EST KO4BCZ mesg_beacon test from host ASAwizard on port udr0 Seq: 1v

5) $ showudrc.sh
==== Sound Card ====
udrc card number line: card 1: udrc [udrc], device 0: bcm2835-i2s-tlv320aic32x4-hifi tlv320aic32x4-hifi-0 [bcm2835-i2s-tlv320aic32x4-hifi tlv320aic32x4-hifi-0]
udrc is sound card #1
==== ALSA Controls for Radio Tansmit ====
LO Driver Gain  L:[-6.00dB]     R:[-6.00dB]
PCM             L:[-25.00dB]    R:[-25.00dB]
DAC Playback PT L:[P3]  R:[P3]
LO Playback CM  [Full Chip]
==== ALSA Controls for Radio Receive ====
ADC Level       L:[0.00dB]      R:[0.00dB]
IN1             L:[Off]         R:[Off]
IN2             L:[10 kOhm]     R:[10 kOhm]
==== Pi Ver ====
 Pi 3 Model B+, Rev 1.3, Mfg by Sony UK
 Has WiFi
==== udrc Ver ====
Found a DRAWS
 
     HAT ID EEPROM
Name:        hat
Product:     Digital Radio Amateur Work Station
Product ID:  0x0004
Product ver: 0x0206
UUID:        80a6c757-5c8f-4ba7-8d95-8ad21990dc7a
Vendor:      NW Digital Radio
 
==== sys Ver ====
----- image version
2020 01 23 09:25:01 PST: SD image version: nwdr15
----- /proc/version
Linux version 4.19.97-v7+ (dom@buildbot) (gcc version 4.9.3 (crosstool-NG crosstool-ng-1.22.0-88-g8460611)) #1294 SMP Thu Jan 30 13:15:58 GMT 2020
 
----- /etc/*version: 10.2
 
----- /etc/*release
PRETTY_NAME="Raspbian GNU/Linux 10 (buster)"
NAME="Raspbian GNU/Linux"
VERSION_ID="10"
VERSION="10 (buster)"
VERSION_CODENAME=buster
ID=raspbian
ID_LIKE=debian
HOME_URL="http://www.raspbian.org/"
SUPPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianForums"
BUG_REPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianBugs"
 
----- lsb_release
No LSB modules are available.
Distributor ID: Raspbian
Description:    Raspbian GNU/Linux 10 (buster)
Release:        10
Codename:       buster
 
---- systemd
   Static hostname: ASAwizard
         Icon name: computer
        Machine ID: 27ac1f0c20904cb7a960920e966db545
           Boot ID: 4dfd9f879c594040a691d3bab1de0b81
  Operating System: Raspbian GNU/Linux 10 (buster)
            Kernel: Linux 4.19.97-v7+
      Architecture: arm
 
---- modules
snd_soc_tlv320aic32x4_i2c    16384  27
snd_soc_tlv320aic32x4    40960  1 snd_soc_tlv320aic32x4_i2c
snd_soc_core          192512  4 snd_soc_simple_card_utils,snd_soc_bcm2835_i2s,snd_soc_tlv320aic32x4,snd_soc_simple_card
snd_pcm               102400  7 snd_pcm_dmaengine,snd_soc_bcm2835_i2s,snd_soc_tlv320aic32x4,snd_bcm2835,snd_soc_core
snd                    73728  14 snd_compress,snd_timer,snd_soc_tlv320aic32x4,snd_bcm2835,snd_soc_core,snd_pcm
 
---- kernel
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name               Version      Architecture Description
+++-==================-============-============-=================================
ii  raspberrypi-kernel 1.20200205-1 armhf        Raspberry Pi bootloader
 
---- Codec drivers
Found: snd-soc-tlv320aic32x4-i2c.ko, OK
Found: snd-soc-tlv320aic32x4.ko, OK
Directory: /proc/device-tree/soc/i2c@7e804000/tlv320aic32x4@18 exists and status is okay
 
---- syslog
 
---- dmesg
 
 
----- Dire Wolf DEVELOPMENT version 1.6 D (Jan  6 2020)
 
==== Filesystem ====
/dev/root        29G  5.2G   23G  19% /
 
==== boot config ====
[pi4]
# Enable DRM VC4 V3D driver on top of the dispmanx display stack
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
max_framebuffers=2
 
[all]
#dtoverlay=vc4-fkms-v3d
 
# Flush all overlays, ie. deprecated overlays loaded from eeprom
dtoverlay=
# enable udrc/draws if no eeprom
dtoverlay=draws,alsaname=udrc
force_turbo=1
# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
 
---- gpsd
/usr/local/sbin/gpsd
gpsd: 3.20 (revision 3.20)
● gpsd.service - GPS (Global Positioning System) Daemon
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/gpsd.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Sat 2020-02-08 14:20:22 EST; 1h 27min ago
  Process: 514 ExecStart=/usr/local/sbin/gpsd $GPSD_OPTIONS $OPTIONS $DEVICES (code=exited, status=0/SUCCESS)
 Main PID: 517 (gpsd)
    Tasks: 3 (limit: 2200)
   Memory: 1.5M
   CGroup: /system.slice/gpsd.service
           └─517 /usr/local/sbin/gpsd -n /dev/ttySC0 /dev/pps0
 
Feb 08 14:20:22 ASAwizard systemd[1]: Starting GPS (Global Positioning Syste…n...
Feb 08 14:20:22 ASAwizard systemd[1]: Started GPS (Global Positioning System…mon.
Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full.
 
---- chrony
crw-rw---- 1 root root    241, 0 Feb  8 14:20 /dev/pps0
crw------- 1 root root    241, 1 Feb  8 14:20 /dev/pps1
crw-rw---- 1 root dialout 239, 0 Feb  8 14:20 /dev/ttySC0
crw-rw---- 1 root dialout 239, 1 Feb  8 14:20 /dev/ttySC1
-- chrony sources
210 Number of sources = 6
MS Name/IP address         Stratum Poll Reach LastRx Last sample
===============================================================================
#x GPS                           0   3   377     9   -136ms[ -136ms] +/-  103ms
#* PPS                           0   3   377    10    +76ns[  +92ns] +/-  394ns
^- time.cloudflare.com           3   9   377   817  +9733us[+9730us] +/-   25ms
^- hydra.spiderspace.co.uk       2   9   377   431  -1512us[-1511us] +/-   25ms
^- tick.srs1.ntfo.org            3   9   377   155  -5261us[-5261us] +/-  127ms
^- vps5.ctyme.com                2   9   377   678   -793us[ -794us] +/-   69ms
-- chrony tracking
Reference ID    : 50505300 (PPS)
Stratum         : 1
Ref time (UTC)  : Sat Feb 08 20:47:28 2020
System time     : 0.000000022 seconds fast of NTP time
Last offset     : +0.000000016 seconds
RMS offset      : 0.000000149 seconds
Frequency       : 0.876 ppm fast
Residual freq   : +0.000 ppm
Skew            : 0.004 ppm
Root delay      : 0.000000001 seconds
Root dispersion : 0.000011763 seconds
Update interval : 8.0 seconds
Leap status     : Normal
-- chrony sourcestats
210 Number of sources = 6
Name/IP Address            NP  NR  Span  Frequency  Freq Skew  Offset  Std Dev
==============================================================================
GPS                        25  14   192    +88.150     92.112   -137ms  8036us
PPS                        22  14   169     +0.000      0.004     +0ns   269ns
time.cloudflare.com        27  13   56m     +0.257      0.433  +8034us   495us
hydra.spiderspace.co.uk    29  18   62m     +0.106      0.741   -839us   983us
tick.srs1.ntfo.org         29  12   67m     -0.191      0.524  -5367us   780us
vps5.ctyme.com             16  11   48m     -0.175      0.624  -1510us   483us
 
---- sensors
-rw-r--r-- 1 root root 171 Sep 19 14:03 /etc/sensors.d/draws
rpi_volt-isa-0000
Adapter: ISA adapter
in0:              N/A
 
ads1015-i2c-1-48
Adapter: bcm2835 I2C adapter
+12V:         +0.00 V
in5:          +2.60 V
User ADC 1:   +0.00 V
User ADC 2:   +0.00 V
 
 
---- throttle
temp=47.2'C
throttled=0x0
 
---- locale
Locale country codes consistent among WiFi cfg file, iw reg & X11: US
core_config.sh has been run 1 time(s)


I am close but I have no prior APRS experience or HAM experience for that matter and no one locally available to troubleshoot with right now.

Any insights, corrections, help would be much appreciated.

KO4BCZ