Topics

Not showing up on Winlink.org

Craig McVeay
 

Before updating to the latest image and now, since updating, my Winlink Gateway is working properly, folks can get into it and upload/download their messages.  The one part that isn't working is that I'm not showing up on the Winlink.org map or gateway list.  Any ideas/suggestions would be appreciated.

Craig
N0CSM

Herbert Crosby
 

Have you looked in the log to see a report going out to winlink.... mine took 3 days before coming back in list.
Drop out of list only took 4 hours.
Herbert KD5PQJ 


On Wed, Jul 8, 2020, 11:55 AM Craig McVeay <cmcveay@...> wrote:
Before updating to the latest image and now, since updating, my Winlink Gateway is working properly, folks can get into it and upload/download their messages.  The one part that isn't working is that I'm not showing up on the Winlink.org map or gateway list.  Any ideas/suggestions would be appreciated.

Craig
N0CSM

Basil Gunn
 

Linux RMS Gateway has a program, rmsgw_aci, that runs from a cron tab on a
regular basis. This program checks in with the Winlink Web services to
let it know that your station is operational and that is how your
station will show up on the Winlink map.

The aci in rmsgw_aci = automatic check-in

I have a small script in the n7nix repo that will verify if automatic
check-in is working properly. Please post the console output of:

cd
cd n7nix/rmsgw
./chk_wlaci.sh


Craig McVeay <cmcveay@...> writes:

Before updating to the latest image and now, since updating, my Winlink
Gateway is working properly, folks can get into it and upload/download
their messages. The one part that isn't working is that I'm not showing up
on the Winlink.org map or gateway list. Any ideas/suggestions would be
appreciated.

Craig
N0CSM

Craig McVeay
 

Basil,
  I get "No such file or directory"

Basil Gunn
 

I need more information.
If you do this:

cd
cd n7nix/rmsgw

then give me a directory listing.

ls -al

You should see the chk_wlaci.sh script.
then run it.

./chk_wlaci.sh


Craig McVeay <cmcveay@...> writes:

Basil,
I get "No such file or directory"

Craig McVeay
 

Sorry for the delay Basil.

That file doesn't show up in the n7nix/rmsgw directory.  All I have there is chk_gateway.sh, config.sh, fname_test.sh, grouptest.sh, readme.md, and install.sh

Basil Gunn
 

That file doesn't show up in the n7nix/rmsgw directory. All I have
there is chk_gateway.sh, config.sh, fname_test.sh, grouptest.sh,
readme.md, and install.sh
refresh your local repository

cd
cd n7nix
git pull
cd rmsgw
~/n7nix/rmsgw $ ls
chk_gateway.sh chk_wlaci.sh config.sh fname_test.sh grouptest.sh install.sh README.md

Craig McVeay
 

Well, that fixed the missing file!  Here's the resulting information.

==== Check stat directory
total 8
drwxr-xr-x 2 rmsgw rmsgw   4096 Jun 15 18:20 .
drwxr-xr-x 4 rmsgw rmsgw   4096 Jun 15 19:22 ..
-rw-r--r-- 1 rmsgw nogroup    0 Jul 14 11:42 .channels.udr0
-rw-r--r-- 1 rmsgw nogroup    0 Jul 12 16:24 cms.winlink.org
-rw-r--r-- 1 rmsgw nogroup    0 Jul 14 07:42 .version.N0CSM-10

==== Check rmsgw automatic check-in at Tue 14 Jul 2020 01:18:30 PM PDT
Using axports line: udr0        N0CSM-10            9600    255     2       Winl                                    ink port
Using port: udr0, call sign: N0CSM-10
 Verify rmschanstat
channel udr0 with callsign N0CSM-10 on interface ax0 up
 Verify rmsgw_aci
channel udr0 with callsign N0CSM-10 on interface ax0 up

==== Check rmsgw crontab entry
14,42 * * * * /usr/local/bin/rmsgw_aci > /dev/null 2>&1


==== Check rmsgw log file
Jul 14 12:42:01 draws rmsgw_aci[30444]: Channel Stats: 1 read, 1 active, 0 down,                                     0 updated, 0 errors
Jul 14 13:14:01 draws rmsgw_aci[5869]: N0CSM-10 - Linux RMS Gateway ACI 2.5.1 Se                                    p 19 2019 (DM26)
Jul 14 13:14:01 draws rmsgw_aci[5869]: Channel: N0CSM-10 on udr0 (145.050 Hz, mo                                    de 0)
Jul 14 13:14:01 draws rmsgw_aci[5869]: Channel Stats: 1 read, 1 active, 0 down,                                     0 updated, 0 errors
Jul 14 13:14:25 draws rmsgw_aci[6037]: N0CSM-10 - Linux RMS Gateway ACI 2.5.1 Se                                    p 19 2019 (DM26)
Jul 14 13:14:25 draws rmsgw_aci[6037]: Channel: N0CSM-10 on udr0 (145.050 Hz, mo                                    de 0)
Jul 14 13:14:26 draws rmsgw_aci[6037]: Channel Stats: 1 read, 1 active, 0 down,                                     0 updated, 0 errors
Jul 14 13:18:30 draws rmsgw_aci[7147]: N0CSM-10 - Linux RMS Gateway ACI 2.5.1 Se                                    p 19 2019 (DM26)
Jul 14 13:18:30 draws rmsgw_aci[7147]: Channel: N0CSM-10 on udr0 (145.050 Hz, mo                                    de 0)
Jul 14 13:18:31 draws rmsgw_aci[7147]: Channel Stats: 1 read, 1 active, 0 down,                                     0 updated, 0 errors
==== chk_wlaci.sh finished at Tue 14 Jul 2020 01:18:31 PM PDT

Robert J. MIller 8.7 & 24 challenger
 

I  an able to use my pi with signal link sound card to run all of the Ham radio programs like JS8 call, Fldigi, WSJTX and others But,

I have just installed my draws hat with the your latest image from your directions and I can not find the correct sound card settings for the draws.   Where can i find some correct seting for the the FT 817.  The ones on the wiki don't work.    Are the any setup instructions for the 817 and fldigi,  Port Audio  dose not work it gives e an error.
I have run all of the test and verification scrips they all give good results/
I am lost,  please help

Robert Miller
KI3TT 
Columbia,MD


 



On Tuesday, July 14, 2020, 4:01:08 PM EDT, Basil Gunn <basil@...> wrote:




> That file doesn't show up in the n7nix/rmsgw directory. All I have
> there is chk_gateway.sh, config.sh, fname_test.sh, grouptest.sh,
> readme.md, and install.sh

refresh your local repository

cd
cd n7nix
git pull
cd rmsgw
~/n7nix/rmsgw $ ls
chk_gateway.sh  chk_wlaci.sh  config.sh  fname_test.sh  grouptest.sh  install.sh  README.md




Basil Gunn
 

I would change permissions on the rmsgw/stat directory:

sudo su
cd /usr/local/etc/rmsgw
chown -R rmsgw:rmsgw stat

However I don't think that is your problem.
I have a feeling that you need to authorize or re-authorize your gateway
with Steve Waterman.

Read everything at this link:
https://winlink.org/content/join_gateway_sysop_team_sysop_guidelines

Everything else from your console output looks fine.


Craig McVeay <cmcveay@...> writes:

Well, that fixed the missing file! Here's the resulting information.

==== Check stat directory
total 8
drwxr-xr-x 2 rmsgw rmsgw 4096 Jun 15 18:20 .
drwxr-xr-x 4 rmsgw rmsgw 4096 Jun 15 19:22 ..
-rw-r--r-- 1 rmsgw nogroup 0 Jul 14 11:42 .channels.udr0
-rw-r--r-- 1 rmsgw nogroup 0 Jul 12 16:24 cms.winlink.org
-rw-r--r-- 1 rmsgw nogroup 0 Jul 14 07:42 .version.N0CSM-10

Basil Gunn
 

This has nothing to do with: "Not showing up on Winlink.org"
Please start a new thread with a different subject line.

Robert J. MIller 8.7 & 24 challenger via groups.io <columbia_u2=yahoo.com@groups.io> writes:

I an able to use my pi with signal link sound card to run all of the Ham radio programs like JS8 call, Fldigi, WSJTX and others But,

I have just installed my draws hat with the your latest image from
your directions and I can not find the correct sound card settings for
the draws. Where can i find some correct seting for the the FT
817. The ones on the wiki don't work. Are the any setup instructions
for the 817 and fldigi, Port Audio dose not work it gives e an
error. I have run all of the test and verification scrips they all
give good results/ I am lost, please help

Robert Miller
KI3TT
Columbia,MD