Topics

#setup showudrc.sh isn't showing #setup


allred13@...
 

hello all. Trying to get my draws set up for digital modes. i thought i had it there but it my watt meter wasnt seeing any RF going out. I re- imaged from the wiki and was told to post the showUDrc.sh here. I am not very technical when it comes to Pi's. Youtube is my friend, usually. Thanks for the help. K1MDA

pi@raspberrypi:~ $ showudrc.sh
==== Sound Card ====
udrc card number line: card 2: udrc [udrc], device 0: bcm2835-i2s-tlv320aic32x4-hifi tlv320aic32x4-hifi-0 [bcm2835-i2s-tlv320aic32x4-hifi tlv320aic32x4-hifi-0]
udrc is sound card #2
==== ALSA Controls for Radio Transmit ====
LO Driver Gain  L:[0.00dB] R:[0.00dB]
PCM         L:[-20.00dB] R:[-20.00dB]
DAC Playback PT L:[P3] R:[P3]
LO Playback CM [Full Chip]
==== ALSA Controls for Radio Receive ====
ADC Level L:[0.00dB] R:[0.00dB]
IN1 L:[Off] R:[Off]
IN2 L:[Off] R:[Off]
 
==== Pi Ver ====
 
Unknown pi version: b03112
 
Model: Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.2
Revision : b03112
Hardware : BCM2711
Revision : b03112
Serial : 10000000d1ced6a9
Model : Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.2
 
==== Pi Firmware VideoCore Ver ====
Aug  6 2020 16:22:25 
Copyright (c) 2012 Broadcom
version af3edc2de473197cdfe1ff5a8ff2d34095d5b336 (clean) (release) (start)
 
==== Pi Firmware EEPROM Ver ====
Apr 16 2020 18:11:26
version a5e1b95f320810c69441557c5f5f0a7f2460dfb8 (release)
timestamp 1587057086
 
==== Pi Firmware EEPROM Config ====
BOOT_UART=0
WAKE_ON_GPIO=1
POWER_OFF_ON_HALT=0
 
==== udrc Ver ====
Found a DRAWS
 
     HAT ID EEPROM
Name:        hat
Product:     Digital Radio Amateur Work Station
Product ID:  0x0004
Product ver: 0x0108
UUID:        a0d4f1ee-4d8a-48cb-acd2-5c115c0c34f4
Vendor:      NW Digital Radio
 
==== sys Ver ====
----- image version
2020 08 22 09:30:49 PDT: SD image version: nwdr17
----- /proc/version
Linux version 5.4.51-v7l+ (dom@buildbot) (gcc version 4.9.3 (crosstool-NG crosstool-ng-1.22.0-88-g8460611)) #1333 SMP Mon Aug 10 16:51:40 BST 2020
 
----- /etc/*version: 10.4
 
----- /etc/*release
PRETTY_NAME="Raspbian GNU/Linux 10 (buster)"
NAME="Raspbian GNU/Linux"
VERSION_ID="10"
VERSION="10 (buster)"
VERSION_CODENAME=buster
ID=raspbian
ID_LIKE=debian
HOME_URL="http://www.raspbian.org/"
SUPPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianForums"
BUG_REPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianBugs"
 
----- lsb_release
No LSB modules are available.
Distributor ID: Raspbian
Description: Raspbian GNU/Linux 10 (buster)
Release: 10
Codename: buster
 
---- systemd
   Static hostname: raspberrypi
         Icon name: computer
        Machine ID: 27ac1f0c20904cb7a960920e966db545
           Boot ID: a5a3dbe4d1634a44b77a6327d95deb69
  Operating System: Raspbian GNU/Linux 10 (buster)
            Kernel: Linux 5.4.51-v7l+
      Architecture: arm
        sd card id: 035344534c333247800cc74cb400e400
 
---- modules
snd_soc_tlv320aic32x4_i2c    16384  9
snd_soc_tlv320aic32x4    40960  1 snd_soc_tlv320aic32x4_i2c
regmap_i2c             16384  3 ti_ads1015,sc16is7xx,snd_soc_tlv320aic32x4_i2c
snd_soc_core          200704  5 vc4,snd_soc_simple_card_utils,snd_soc_bcm2835_i2s,snd_soc_tlv320aic32x4,snd_soc_simple_card
snd_pcm                98304  6 vc4,snd_pcm_dmaengine,snd_soc_bcm2835_i2s,snd_soc_tlv320aic32x4,snd_bcm2835,snd_soc_core
snd                    73728  14 snd_compress,snd_timer,snd_soc_tlv320aic32x4,snd_bcm2835,snd_soc_core,snd_pcm
 
---- kernel
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name               Version      Architecture Description
+++-==================-============-============-=================================
ii  raspberrypi-kernel 1.20200811-1 armhf        Raspberry Pi bootloader
 
---- Codec drivers
Found: snd-soc-tlv320aic32x4-i2c.ko, OK
Found: snd-soc-tlv320aic32x4.ko, OK
Directory: /proc/device-tree/soc/i2c@7e804000/tlv320aic32x4@18 exists and status is okay
 
---- syslog
 
---- dmesg
 
 
----- Dire Wolf DEVELOPMENT version 1.6 G (Aug 21 2020)
 
==== Filesystem ====
/dev/root        29G  5.0G   24G  18% /
 
==== boot config ====
 
[pi4]
# Enable DRM VC4 V3D driver on top of the dispmanx display stack
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
 
[all]
#dtoverlay=vc4-fkms-v3d
 
# Flush all overlays, ie. deprecated overlays loaded from eeprom
dtoverlay=
# enable udrc/draws if no eeprom
dtoverlay=draws,alsaname=udrc
force_turbo=1
# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
 
---- gpsd
/usr/local/sbin/gpsd
gpsd: 3.21 (revision 3.21)
● gpsd.service - GPS (Global Positioning System) Daemon
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/gpsd.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Mon 2020-10-05 13:11:57 EDT; 2min 47s ago
  Process: 610 ExecStart=/usr/local/sbin/gpsd $GPSD_OPTIONS $OPTIONS $DEVICES (code=exited, status=0/SUCCESS)
 Main PID: 624 (gpsd)
    Tasks: 3 (limit: 3861)
   CGroup: /system.slice/gpsd.service
           └─624 /usr/local/sbin/gpsd -n /dev/ttySC0 /dev/pps0
 
Oct 05 13:11:57 raspberrypi systemd[1]: Starting GPS (Global Positioning System) Daemon...
Oct 05 13:11:57 raspberrypi systemd[1]: Started GPS (Global Positioning System) Daemon.
 
---- chrony
crw-rw---- 1 root root    239, 0 Oct  5 13:11 /dev/pps0
crw------- 1 root root    239, 1 Oct  5 13:12 /dev/pps1
crw-rw---- 1 root dialout 510, 0 Oct  5 13:12 /dev/ttySC0
crw-rw---- 1 root dialout 510, 1 Oct  5 13:11 /dev/ttySC1
-- chrony sources
210 Number of sources = 6
MS Name/IP address         Stratum Poll Reach LastRx Last sample               
===============================================================================
#? GPS                           0   3     0     -     +0ns[   +0ns] +/-    0ns
#? PPS                           0   3     0     -     +0ns[   +0ns] +/-    0ns
^* time.cloudflare.com           3   6    37    58   -513us[-5652us] +/-   19ms
^- tock.teljet.net               2   6    37    58    -34ms[  -34ms] +/-   92ms
^- ntp.backplanedns.org          2   6    67    54  +3471us[+3471us] +/-   53ms
^- lithium.constant.com          2   6    37    57  +4515us[+4515us] +/-   69ms
-- chrony tracking
Reference ID    : A29FC801 (time.cloudflare.com)
Stratum         : 4
Ref time (UTC)  : Mon Oct 05 17:13:47 2020
System time     : 0.000000081 seconds fast of NTP time
Last offset     : -0.005138161 seconds
RMS offset      : 0.005138161 seconds
Frequency       : 7.299 ppm fast
Residual freq   : -55.927 ppm
Skew            : 3.731 ppm
Root delay      : 0.036228176 seconds
Root dispersion : 0.007300514 seconds
Update interval : 64.4 seconds
Leap status     : Normal
-- chrony sourcestats
210 Number of sources = 6
Name/IP Address            NP  NR  Span  Frequency  Freq Skew  Offset  Std Dev
==============================================================================
GPS                         0   0     0     +0.000   2000.000     +0ns  4000ms
PPS                         0   0     0     +0.000   2000.000     +0ns  4000ms
time.cloudflare.com         5   3    71    -55.927    596.813  -3227us  2058us
tock.teljet.net             5   3    71   -507.884   1756.256    -59ms   934us
ntp.backplanedns.org        5   5    74    +27.687   1432.000  +6295us  2718us
lithium.constant.com        5   3    71    +39.146    458.491  +6646us  2759us
 
---- sensors
-rw-r--r-- 1 root root 209 Aug 21 12:04 /etc/sensors.d/draws
iio_hwmon-isa-0000
Adapter: ISA adapter
+12V:        +13.24 V  
 +5V:         +5.05 V  
User ADC 1:   +0.00 V  
User ADC 2:   +0.00 V  
 
cpu_thermal-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +54.0°C  
 
rpi_volt-isa-0000
Adapter: ISA adapter
in0:              N/A  
 
 
---- throttle
temp=54.0'C
throttled=0x0
 
---- locale
Locale country codes consistent among WiFi cfg file, iw reg & X11: US
core_config.sh has been run 0 time(s)


Basil Gunn
 

Your DRAWS hardware looks fine.
What program are you using to test "RF going out" and which mDin6
connector are you using?

You can easily test your PTT setup with the ptt_ctrl.sh script
ie. to turn PTT on/off for the left connector

ptt_ctrl.sh -l on
ptt_ctrl.sh -l off

Run this to see more options.
ptt_ctrl.sh -?

Look for the red LED next to the mDin6 connector to turn on & off as
well as looking at your radio.

Also your ALSA settings look suspicious, you are not routing any audio
to the DRAWS hat. What radio are you using? Have you set up ALSA
settings for deviation on that radio? Did you follow the 'Getting
Started Guide'?
https://nw-digital-radio.groups.io/g/udrc/wiki/8921

allred13 via groups.io <allred13=mac.com@groups.io> writes:

hello all. Trying to get my draws set up for digital modes. i thought
i had it there but it my watt meter wasnt seeing any RF going out. I
re- imaged from the wiki and was told to post the showUDrc.sh here. I
am not very technical when it comes to Pi's. Youtube is my friend,
usually. Thanks for the help. K1MDA

pi@raspberrypi:~ $ showudrc.sh
==== Sound Card ====
udrc card number line: card 2: udrc [udrc], device 0: bcm2835-i2s-tlv320aic32x4-hifi tlv320aic32x4-hifi-0 [bcm2835-i2s-tlv320aic32x4-hifi tlv320aic32x4-hifi-0]
udrc is sound card #2
==== ALSA Controls for Radio Transmit ====
LO Driver Gain L:[0.00dB] R:[0.00dB]
PCM L:[-20.00dB] R:[-20.00dB]
DAC Playback PT L:[P3] R:[P3]
LO Playback CM [Full Chip]
==== ALSA Controls for Radio Receive ====
ADC Level L:[0.00dB] R:[0.00dB]
IN1 L:[Off] R:[Off]
IN2 L:[Off] R:[Off]


allred13@...
 

Basil,
I am using an FT-857. I just switched my cable to the one that came with the DRAWS and it works now.

Thanks for the help!

Matt
k1mda